Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Életpályám

Életpályám

 

 

Sülyi Károly az általános iskolát 1970-ben kezdte el Rákócziújfaluban. Az iskolában osztályfőnöke figyelt fel énekhangjára, és azt tanácsolta a szülőknek, hogy írassák be Szolnokra, a zeneiskolába. Először szolfézst tanult, majd hegedült. Amíg barátai focizni és játszani jártak, ő a zeneiskolában volt, ezért is nevezték el a kis Paganininek.

Tanulmányait 1978-82 között a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági Szakközépiskolában folytatta. Az iskolában népi táncfoglalkozások is voltak. A népi tánctanár tudta, hogy több olyan gyermek jár oda, akik zenét is tanulnak. Így az ő javaslatára alakult meg az iskola népi zenekara, amelyben Károly is játszott.

Katona éveit a szolnoki Fürt Sándor Laktanyában töltötte.

A katonaságból való leszerelés után a Tiszaföldvári Férfi Kórus és a Szigligeti Színház tenor szólamát erősítette 1986-tól. Sokat köszönhetett a Jordán Antal (Tóni "bá") vezette kórusnak. Sok-sok külföldi szereplésen vettek részt.

A színház mellett Budapesten Vörös Sárikánál majd Horváth Eszter operaénekesnél tanult énekelni. 1990-ben az OSZK-nál (Országos Szórakoztató Zenei Központ) működési engedélyt szerzett nóta- operett műfajban. Később lekerült Hévízre, ahol a balatoni csárdákban folklór műsort szolgáltattak.

2001-ben létrehozta a DAN-TON Művészeti Közhasznú Egyesületet barátai, óvoda pedagógusok, zenész kollégák részt vételével.

Később a szolnoki főiskolára járt, ahol nonprofit menedzser lett.

Azóta az egyesület nevéhez sok-sok szép emlék és jótékonysági műsor kapcsolódik. Pl. 2005-ben Szolnok város, sok-sok vállalkozó, zenész kollégák, Mága Zoltán, Madarász Katika.... összefogásával 5,2 millió forintot gyűjtöttek össze, melyet a Hetényi Géza Kórház Gyerekosztályának ajánlottak fel, akik ebből lélegeztető gépet tudtak venni a beteg gyermekek részére.

Rózsalevél címmel önálló CD-t készített. Később Magyarország 21 megyéjében élő magyar nóta énekesekkel elkészült a Jászkunsági gyerek vagyok I- II. CD.

Pándi Piroska közreműködésével is született operett CD-je.

A hungarikummá vált magyar nótát és operettet szeretné tovább adni a fiatal generáció számára nemcsak Magyarországon, hanem a külföldön élő magyaroknak is. Ennek első lépéseként, mondhatnánk úgy is, hogy kezdésként egy három előadásból álló bérletes sorozatot indított Martfűn 2019.április 26-án. Az előadások ízelítőül szolgálnak a magyarság számára.

Sülyi Károly elsősorban előadóművésznek tartja magát, aki az élő zene népszerűsítéséért küzd. Mindezt már az óvodákban kezdi, és az általános iskolákban folytatja, ahol hangszerismereti bemutatókat tart. Szívügye a magyar nóta, és az operett világának megkedveltetése minden nemzedékkel, amit a rendelkezésére álló eszközeivel meg is tesz.

Pódium műsorait saját maga szervezte.

Sülyi Károly hisz abban az erőben, amit ő az énekekben, az éneklésben talált meg.

A magyar nóta a magyar nép érzéseinek, érzelmeinek kifejezője. Nem véletlenül születtek a nóták, nem véletlenül lehet őket kategorizálni. Mindenki megtalálja a hatalmas kínálatban a neki megfelelőt. Gondoljunk csak bele, akkor erősödik fel bennünk pl. a szerelmes nóták iránti keresettség, amikor az érzés megtalál minket. Szinte töltekezünk belőle. Ha szomorúak vagyunk, nem fogunk vidám dalt énekelni, mert olyankor a hullámhosszunk a szomorúságot kifejező dalokra áll rá, azaz "kiénekeljük magunkból!" az érzéseinket. Szervezetünk, lelkünk tudja, és megsúgja, mikor mire van szükségünk.

Sülyi Károly feltett szándéka, hogy a magyar nóta és az operett világán keresztül a magyarság határtalan, egymás iránti szeretetét erősítse, ami az összetartozást még szorosabbá fűzi.

A tervei között szerepel egy angliai lemezszerződés aláírása, és sok-sok meglepetés, amivel a jövőben fokozatosan, és folyamatosan megújítja műsorait, de ez még titok...