Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Németh György

 

Életpályám

 

Budapesten születtem 1956-ban Angyalföldön egy szegény nagycsalád 4. gyermekeként. Hatan voltunk testvérek. Anyámnak gyönyörű hangja volt, sokat énekelt. 1971ben 15 éves koromban örököltem egy Szegedi ládagyári prímciterát. Ekkor fertőződtem meg. A népi hangszer, és népzene iránti érdeklődésem itt kezdődött. Autodidakta módon kezdtem a hangszeren a tanulást. Később a MÁV TÖREKVÉS CITERAZENEKAR tagjaként, nagyon sokat tanultam, és gyakoroltam, hogy jó citerás lehessek. Egy komolyabb hangszerre volt szükségem. 1976ban elkészítettem első tenorciterámat , természetesen egy citerás hangszerkészítő barátom segítségével. Nem sokkal ez után bekerültem a KISPESTI KÖZÉRTVÁLLALAT CITERAZENEKAR tagjai közé. Itt Pribojszki Mátyás volt a művészeti vezető. Ebben az időben sokféle és fajta citerát ismerhettem meg, a játéktechnikám és a repertoárom kibővült. Egyre több különböző népi hangszert készítettem . A NÉPI IPARMŰVÉSZETI TANÁCS ZSŰRIZTE a citeráimat ,melyekkel beneveztem az id. KAPOLI ANTAL országos faragó pályázatára ,melynek eredményeképp, Boglárlellén az ,,nagyok'' között kiállították két faragott citerámat. A mai napig nem váltam meg tőlük. Gyűjteményem becses darabjai. Több fajta hangszeren játszom a citera mellett. Sok helyre hívnak hangszer bemutatókra. Óvodák, Iskolák Művelődési házak kérnek fel bemutatókra. Külföldön is tartottam előadásokat. Pesten a BARTÓK BÉLA ZENEHÁZBA hívtak meg népi hangszer bemutatóra, és másnap egy fellépésre. Petrovics Emil leánya, mint díszvendég, előtt szerepeltem. Debrecenben az ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM MINI GALÉRIÁJÁBAN volt önálló kiállításom a faragásaimból és a hangszereimből . Ezt követték különböző helyszínek . Dunaszekcső ,hangszerkiállítás ,népi hangszeres citerajátékért zsűri különdíj. Szlovákia hangszerkiállítás + fellépés, Tiszakürtöt képviseltem. Tiszakürt HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYBEN faragásaim, hangszereim kiállítása volt. A Magyar KULTÚRANAPJA alkalmából megkaptam a Tiszakürtért ezüst fokozat plakettet elismerésként.

Tiszaalpár, Bársony Mihály nevével fémjelzett KI-MIT-TUD bon különböző népi hangszereken első helyezést értem el.

Sokszor nagyon egyedi magam által kitalált hangszereket készítek mások csodálatára, meglepetésére, vagy megnevettetésére.

2019.dec.15.-én meghívtak a Jakupcsek Plusz műsorába az ATV be furcsa hangszereimmel.

Sok helyre hívnak bemutatókra kirakodó vásárokba.

Jelenleg a BÁRSONY MIHÁLY NÉPDALKÖR- ben citerás vagyok.

Elmúlhatatlan szerelmem a népzene, és a népi hangszerek. Célom gyerekeknek, felnőtteknek. érdeklődőknek átadni, megszerettetni a hagyományainkat, és a népi kultúránk ápolását, tovább- örökítését.

Németh György

nyomdász, népzenész, fafaragó,

hangszerkészítő.