Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Siklósi Edith

Életpályám

 

1956-tól járom az utam tele élményekkel, megtapasztalással és tapasztalatokkal. Egy kémia tagozatos gimnázium elvégzése után kórházban dolgoztam. Az Orvostudományi Egyetemre történt sikertelen felvételeim után arra az álláspontra jutottam, már teljesen mindegy, mit végzek el, csak az érettségi szintjén ne rekedjek meg. Így jutottam el a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára, és ott tudtam meg, hogy az akasztófák más értelmezésben könyvelési segédletként is funkcionálnak. A fergeteges felismerést négy kemény év követte, amikor is végre kezembe vehettem a jól megérdemelt diplomámat. Persze az ember mindig többet akar, mint amit már elért. Ez nem is baj, hiszen a világ csak így tud fejlődni. Hamarosan elhatároztam, hogy a szakmámmal kapcsolatos tanulmányokat tovább folytatom a közgazdasági egyetemen.

Az orvosi hivatás, az lett volna számomra a megfelelő.

Hamarosan azonban, mint citrom helyett a citrompótlót, úgy kaptam meg az orvosi diploma helyett a Nemzetközi és Magyarországi Tudományos Parapszichológiai és Metafizikai Oktató - Kutató Intézet és Szövetség Akadémiáján a tudományos és prevenciós parapszichológusi diplomát. Emellett jártam még az United Nations of Joga Parapszichologiai Főiskolára, és 24 különféle tanfolyamot is elvégeztem, hogy még többet tudjak a keleti orvoslásról. Megszereztem a reiki mester-tanári oklevelet is. A gyakorlati és elméleti munka nagyon ment, hiszen pszichológusi képességekkel születtem, és a hátam mögött akkor már hatalmas kórházi gyakorlat is volt. Egyre jobban kezdtem örülni annak, hogy ahol az orvostudomány már tanácstalan, ott némi ráhatással képes vagyok sikereket elérni. Magyarországon, majd Európában és a tengeren túlon is tartottam előadásokat. Számtalan televízió és rádióműsorban szerepeltem. Személyesen is foglalkoztam a hozzám fordulókkal.

Emellett 2006-tól tagja lettem a Magyar Újságírók Szövetségének.

Külföldön kiadványokat jelentettem meg tele színes képekkel, hogy a mondanivalómat kelendőbbé tegyem azok számára is, akik nem szeretnek olvasni. Minden cselekedetem arra irányult, hogy a fordulatot vett világban képesek legyenek az emberek újra visszatalálni önmagukhoz, a lelki békéjükhöz, és a biztonságukhoz. A betegségek fogalmát gondolati szinten felváltotta a probléma megoldás, ezáltal az emberek jobban érezték magukat, és sokan véglegesen meg is gyógyultak.

Azt mondták, hogy a gyógyítás és a zene valahol összefügg egymással. Ez be is igazolódott, hiszen a zene nem más, mint rezgés. Hangulatteremtő, gyógyító hatása van. Ma már hangterápiával is gyógyulhatunk. Az életemből nekem sem maradt ki a zene. Ezirányú tanulmányaimat gyermekkét kezdtem. Zeneelméletet tanultam, és 8 éven keresztül zongoráztam. A Felvidéken 8 csodálatos évet töltöttem. A gyönyörű táj megihletett, egyre több zenei ötlet jutott eszembe, és a hangszeremből egyre több dallam jött elő.

A dalaimat egy pályázatra adtam be, mondván lesz, ami lesz....és lett is. Nyertem! A nyeremény nem pénz volt, hanem lehetőség: kilátásba helyezték, hogy a stúdió kész zeneszámaimat 18 rádiócsatorna fogja lejátszani. De hol van stúdió, ahol minőségi felvételeket lehet készíteni? - fogalmam sem volt. Mi és mennyibe kerül? Azt sem tudtam...Így indult a zeneszerzői pályám.

Egyik éjszaka arra riadtam fel, mi történhetett velem, hogy most zenét szerzek? Nehezen tudtam feldolgozni annyi komoly és felelősségteljes munka után, hogy 180 fokot fordult velem a világ. Otthon már álmomban is hallottam a zenémet, ahogy nagy zenekar játssza. Olyan gyönyörű volt, hogy szinte fájt az ébredés.

Vajon hogyan lehet elfogadtatni a zenei szakmában egy közgazdászt-majd parapszichológust - később újságírót? Egyáltalán miért megy bele valaki ennyi mindenbe? Talán azért, mert még mindig keresi az útját, vagy épp most talált rá.

Hamarosan rájöttem, hogy a zeneszerzés gyógyító hatással van a lelkemre. Erőt ad, és a mindennapokból való kikapcsolódást nyújtja. Ha már elkezdtem dalokat írni, gondoltam szöveget is írok hozzá. Kezdetben minden szöveg az emberért, az emberről szólt. Olyan rezgésű dalokat igyekeztem komponálni, amelyektől az emberi lét értelmet nyer. Láttam, hogy túl sok ember válik a romboló élvezetek rabjává. Sok az értelmetlen gyilkosság, és öngyilkosság. A fiatalok többsége meg sem hallgatja a szülői tapasztalatokat, megy a maga feje után. Az ember játékszer lett az élet színpadán(?), hiába minden, csak a pénz diktál, és az értékek veszendőbe mennek.

Ez utóbbi gondolatba belekapaszkodva született meg első nagyfilm forgatókönyvem, melynek "A fekete köd" címet adtam. A forgatókönyv több érdekes kérdést feszeget, és úgy tűnik piacra talált.

Amíg forgatókönyvem megfelelő kezekbe juttatására vártam, írtam egy színdarabot "Tüskék, avagy ami még belénk szorult" címmel. A címét később módosítottam "Társas vagány"-ra. A színdarab érdekessége, hogy a főhős által viccesen elmesélt történetek mögött, a tudatalattijának megjelenítésére a zene, és az arra koreografált táncok szolgálnak. Itt érződik a feszültség, az ellentmondás, azaz mást mond a szánk, és mást érzünk. Lehet, hogy magunkhoz sem vagyunk őszinték?!

A 2012. évben egyik jó barátom meghívott egy televízió alakuló ülésére. Itt ismerkedtem meg olyan neves szakemberekkel, akik a későbbi utam során segítettek. Egyre többet dolgoztam a nála, de ez a munka barátom hirtelen halála után megszakadt. Ennek a televíziónak a stábjával forgattuk le később egyik forgatókönyvem alapján "A KÖCSÖG" c. kisfilmet, mely tömény humor. A film, műfaját tekintve formabontó, ugyanis ez lett a világ első agrár-akció filmvígjátéka. Itt a saját zene, már saját szöveggel került bemutatásra 7 szám erejéig.

Az "Itt vagy velem" c. vidám koncertmusicalt a szeretet ünnepére írtam. A mai kor, a civilizáció problémáira világít rá /a családok szétesése, az emberi segítőkészség-, és a tolerancia hiánya, a pihenést nem ismerő fokozott élettempó/, és annak megoldására törekszik. Sokan keresik más földrészeken, vagy Európa más országaiban a boldogulásukat, szeretteiket a hátuk mögött hagyva. Ezért is fontos, hogy együtt ünnepelhessünk. Átkaroljuk a világot kint élő barátainkkal, családunkkal. Az emberi példamutatás, és az összefogás pedig nem utópia, hanem szembesülés az eddigi felismerések hiányával.

A Fényes Csillag c. betlehemes játék a következő alkotásom, amely alkalmas arra, hogy köztereken, művelődési házakban, színházakban, ....bárhol karácsonyi hangulatot teremtsen.

Elkészült a Tüskés Birodalom c. felnőtteknek/kisfelnőtteknek szóló mesés-trilógiám első része: "Az Ismeretlenek Birodalma" címmel, ami a jövőben játszódik. Egy királyi család életét mutatom be érdekes történetekkel fűszerezve. A Birodalomban nyugalom és béke uralkodik, de mint oly sok más helyen, ez sem tarthat örökké. A sötétség ura megirigyeli ezt az állapotot, és mindent elkövet, hogy véget vessen a jólétnek és a boldogságnak. A világot a maga képére akarja formálni.

Számtalan verset is írtam.

A Holnap történt c. filmbe beválasztották a "Wake up" és a "Napfény" c. számomat.

A Chicagoi Dalversenyen szerzőtársaimmal együtt két számmal értünk el helyezést.

Az egyik a "The Bird and ship" c. számom, ami szöveg kategóriában ajánlott, érdemes művészi díjat kapott. Az eredeti szövegíró Fehér József költő, író verse ihlette meg a dallamot, ami Konkoly László angol szövegét ihlette meg( tudom kicsit bonyolult), és ez a dal zenei kategóriában is helyezést ért el. A "Psalm" c. számom szintén díjat kapott, szövegét Babits Mihály írta, angol nyelvre fordította Fábián Réka. 

A 2019-es angliai Dalíró versenyen sikerült a legmagasabb zenei helyezést elérni az Összetartozunk c. számommal.

A 2020-as év eddigi terméke " A nevem SK" c. Operettkavalkád. Sok operett sláger található a humorral vastagon fűszerezett történetben. 

Folyatban levő munkáim:

- Az utolsó pillanatban                                                                                                                                         

- Az asztrológus bukása.

- A hallgatás ára                                                                                                                                                   

- Egy igaz szerelem története.

- H2O=Heted Hét Ország                                                                                                                                   

- Pikáns felnőtt mese a 7 testvérről és a 7 pettyes Katicáról

- A Tüskés Birodalom - Az út II. részének írása :                                                                                    

Amikor a XXXIV. században a megváltozott genetikával rendelkező egyed kilép a Fény Birodalmából, és szembesül  a sötétség kihívásaival, akkor jön rá, hogy bár hordozza az emberi tulajdonságokat, mégis van benne valami más, valami plusz. Ez pedig a harmadik jelzőrendszer.

A Tüskés Birodalom - Megmérettetés III. részének írása :

Képesek vagyunk legyőzni bármit, amit akarunk! Még a sötétséget is, de mi van utána? Alkalmas-e a harc egy szeretetteljes jövő kialakítására? 

Szerelem rábeszélésre (könyv)

Kedves történet egy nagy szerelemről.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Szeretettel:

Siklósi Edith